Eri alojen ammattilaisten päästövähennysosaaminen on investointi Suomen tulevaisuuteen

RSS
10.4.2025 Eelis Hemberg

Ilmastoratkaisut parantavat suomalaisen yhteiskunnan taloudellista kilpailukykyä sekä vähentävät ilmastonmuutoksesta koituvia kustannuksia ja riskejä. Mutta miten pidämme kaikki ilmastotyössä mukana? 

Päästöjen vähenemisen kannalta ratkaisevaa on esimerkiksi päästövähennysinvestointien tekemisen lisäksi myös näiden leviäminen ja valtavirtaistuminen yhteiskunnassa. Toimien skaalautuminen vaatii myös hyväksyttävyyttä, oikeudenmukaisuutta ja osallistavuutta. 

Monen osaajan ja ammattilaisen näkökulmasta ilmastoratkaisuja koskevaan keskusteluun ja yhteistyöhön voi olla vaikeaa osallistua. Tämä on hyvin valitettavaa, sillä esimerkiksi monella yrittäjällä, työntekijällä, maanviljelijällä tai rahoittajalla on ilmastotyöhön paljon annettavaa: ajatuksia, näkökulmia, ratkaisuja. 

Ilmastotyön osallistavuuden kannalta onkin tärkeää panostaa eri alojen ammattilaisten osaamisen kehittämiseen, sillä kynnystä ilmastotekoihin madaltaa erityisesti ajankohtainen tieto ja tilannekuva muutoksen suunnasta. Panostaminen asiantuntijoiden ilmasto-osaamiseen on investointi, jonka avulla Suomi pysyy kilpailukykyisenä ja innovatiivisena myös tulevaisuudessa. 

Ilmastoratkaisujen vauhdittaja (ACE) -hankkeessa tuotetaan eri toimialojen ammattilaisten osaamis- ja tietotarpeisiin vastaavia oppaita, materiaaleja ja koulutuksia. Hankkeessa kehitetään myös ilmastokoulutusten menetelmiä ja niiden soveltamista ammattilaiskohderyhmien koulutuksiin päästövähennysten leviämisen tukemisessa. 

Koulutuksilta vaaditaan konkretiaa ja soveltamista 

Ilmastoon ja päästöihin liittyviä aiheita on lähtökohtaisesti haastavaa kouluttaa. Ilmastonmuutos on monimutkainen ja monitasoinen ilmiö, jonka vaikutusten hahmottaminen on vaativaa. Koska kyseessä on muutosprosessi, on esimerkiksi teknologioita ja toimintatapoja koskevaa osaamista myös päivitettävä säännöllisesti.

Ilmastokasvatuksen tutkimuksessa on havaittu, että ilmastoaiheiden kouluttaminen vaatii erilaisten osien yhteispeliä – tarvitaan muassa monipuolista tietopohjaa, kriittisen ajattelun taitoja, vaikuttamisen ja osallisuuden tunteen vahvistamista sekä toimijuuden harjoittelemista käytännössä. ACE-hankkeen koulutusmenetelmän pohjana on hyödynnetty suomalaistutkijoiden kehittämää ilmastokasvatuksen polkupyörämallia (oph.fi), joka kuvaa hyvin vaadittua mukautuvuutta ja menetelmien kirjoa.

Ilmastokasvatuksen polkupyörämalli
Ilmastokasvatuksen polkupyörämalli kuvaa ilmastokoulutuksilta tarvittavaa moniulotteisuutta ja mukautuvuutta. © Sakari Tolppanen, Essi Aarnio-Linnavuori, Hannele Cantell & Anna Lehtonen

Ilmastoon ja päästöihin liittyvien teemojen kouluttamisessa tietyn toimialan ammattilaisille korostuu tiedon soveltamisen merkitys. Koulutusten ja materiaalien muotoilussa pitää ottaa huomioon erityisesti aiheen yhteydet oppijan omaan asiantuntemukseen ja toimialaan, jotta päästövähennysprosessin hahmottamisessa päästäisiin mahdollisimman lähelle konkretiaa. Kouluttamisen on tärkeää myös olla voimaannuttavaa ja innostavaa, jotta osaaminen kääntyisi käytännön teoiksi. 

Ammattiyleisölle suunnatussa havainnollistavassa ja innostavassa ilmastokoulutuksessa auttavat muun muassa oppijalähtöisyyden huomioiminen ja erilaiset erilaisten osallistavat oppimismenetelmät. ACE-koulutuksissa pyritään esimerkiksi havainnollistamaan päästövähennysinvestointeihin liittyviä päätöksentekotilanteita harjoituksilla, jotka jäljittelevät läheisesti ammattilaisen omaa työkontekstia ja päätöksentekotilannetta. 

Koulutuksia järjestetään koko ACE-hankkeen ajan 

ACE-koulutukset painottuvat maatalouden, raskaan liikenteen ja teollisuuden toimialojen päästövähennystoimien käytännön toteutukseen. Tarjoamme ACE-koulutuksia säännöllisesti koko projektin keston aikana vuosina 2024–2030. 

Ilmoittautuminen on auki touko-kesäkuussa järjestettäviin maksuttomiin Päästöistä säästöihin -sähköistämiskoulutuksiin, jonka kolme koulutuskertaa auttavat esimerkiksi teollisuuden yrityksiä korvaamaan fossiilisilla polttoaineilla toimivia koneita, laitteita, prosesseja ja työkoneita sähköisten vaihtoehtojen avulla. Ilmoittaudu mukaan!

Lisää tietoa Päästöistä säästöihin -kursseista löydät täältä (Hiilineutraalisuomi.fi).

Kirjoittaja

Suunnittelija, osaamisen kehittäminen ja sidosryhmäyhteistyö, Eelis Hemberg, Suomen ympäristökeskus

 

  • Tulosta sivu
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.